Jeugdwet en de gemeenten

Actueel
Sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015 komen alle vragen rond kinderen en jongeren tot 18 jaar bij de gemeente terecht. Alle ouders kunnen voor hulp terecht bij het Jeugd- en Gezinsteam (JGT) of Sociale team van de gemeente. Soms is er iets meer hulp nodig.
Dan worden kinderen en jongeren doorverwezen naar een Orthopedagoog-Generalist,
Kinder- en Jeugdpsycholoog of GZ-psycholoog. Dat kan de huisarts doen, maar ook het JGT of de kinderarts van het consultatiebureau, waar alle kinderen en jeugdigen regelmatig komen.

Hoe werkt dat precies ?
De gemeentes werken vaak samen in een regio.
Er is een regio Holland Rijnland, daaronder vallen de gemeentes Hillegom, Katwijk, Leiden, Oegstgeest, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Teylingen en Zoeterwoude. Deze regio is te bereiken via www.hollandrijnland.nl
Er is ook een regio Midden Holland, daaronder vallen de gemeentes Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas.
Deze regio is te bereiken via www.nsdmh.nl
De gemeente Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem hebben er voor gekozen om de jeugdhulp zelfstandig in te kopen bij 1 gezamenlijke zorgaanbieder. Deze gezamenlijke zorgaanbieder is een samenwerking van meerdere instellingen, praktijken en zelfstandigen, die een gezamenlijk aanbod doen. Op dit moment wordt nog gewerkt aan nieuwe contracten.
Tot het einde van 2017 is nog niet bekend, wie er in Alphen zorg mogen aanbieden.
De mensen die kinderen verwijzen (JGT, huisarts of de kinderarts) weten wie er hulp kunnen bieden en wie vergoed worden. Voor meer informatie over de jeugdhulp in Alphen kunt u kijken op www.alphenaandenrijn.nl

Praktijk van Anita de Jong
Op dit moment heb ik contracten gesloten met de regio’s Holland Rijnland en Midden Holland. Als u woont in een van de gemeentes die hierboven genoemd zijn, kunt u bij mij terecht voor kortdurende psychologische hulpverlening (Generalistische BasisGGZ) die vergoed wordt door de gemeente.
U heeft dan wel een verwijzing nodig van het JGT, uw huisarts of een kinderarts.
Als u woont in de gemeente Alphen aan den Rijn kunt u bij mij terecht voor het onderzoek en de behandelingen van Ernstige Enkelvoudige Dyslexie (EED). Hiervoor heeft u geen verwijzing nodig, maar kan de school de informatie geven die nodig is.

Comments are closed.